3 Grunner til at du må ha referanser!

Alexander Gjendem Gjørven, CEO Hybelrating.no. 14/4-2017.

Det nærmer seg sommer, tidspunktet på året hvor mange ønsker å leie bolig. Det kan være fordi man er flyttet hjemmefra for første gang, man ønsker å flytte på seg internt i byen, eller man flytter til et nytt sted som følge av en ny livssituasjon. Selv om det finnes over hundre tusen utleieboliger på landsbasis er det ofte en kamp om de samme utleieboligene. Enten fordi de ser bra ut, eller fordi de ligger i et foretrukket strøk. Så hvordan skaffer du deg drømmeboligen? Du skaffer deg referanser og deltar på visninger. I dette første innlegget forklarer vi hvorfor du må ha referanser.

1) Du bygger tillit

La oss starte med det åpenbare. Dersom du har med referanser fra tidligere utleiere, viser du at du er en person som utleieren kan stole på. Desto flere referanser, desto mer tillit vil utleieren ha til deg. På samme måte som med en CV vil det være en fordel om du ikke har “hull” i referansene dine. Det vil si at om du har muligheten til det, bør du skaffe deg referanser fra alle utleierne du leier hos. Dersom du ikke har referanser fra alle leieforhold, bør du ha tenkt igjennom en god forklaring på hvorfor det mangler.

 

Men hva skal du gjøre dersom det er første gang du leier, og du ikke har referanser? Det finnes alltids flere måter å skape tillit, men det vi anbefaler deg å gjøre er å skaffe referanser fra andre. Det kan være arbeidsgivere dersom du har jobbet noe sted, lærerne dine, eller en trener dersom du har holdt på med idrett. Dersom du ikke får referanser fra noen, er det ekstra viktig å lese det neste innlegget vårt om hva du bør gjøre på visning.   

2) Du skiller deg ut fra andre

I de fleste situasjoner hvor du konkurrerer med andre om å få leie en bolig, er det ikke så mange som har referanser. Det kan være fordi de ikke vet at de fleste utleiere ønsker å få se referanser, de har ikke tatt seg bryet med å skaffe seg referanser, eller at de ikke har gjort seg fortjent til referanser i tidligere leieforhold. Uansett årsak får du en konkurransefordel når du kan vise til at du er en pålitelig person. For en utleier som skal prøve å velge seg ut en av ti eller femten personer som skal få leie, kan det fort være tungen på vektskålen som gjør at du er den som blir valgt.

3) Referansene kan hjelpe deg ut i arbeidslivet

De fleste arbeidsgivere er på jakt etter arbeidstakere med erfaring, og dersom søknadsbunken til en stilling består av hundrevis av søknader, ryker ofte de som ikke har erfaring først. En nyutdannet student som ikke har erfaring vil da kunne havne langt nede i søknadsbunken. Vi skal ikke påstå at referanser fra utleiere vil sende deg øverst i bunken, men det vil definitivt kunne fortelle en potensiell arbeidsgiver at du er en ordentlig person som kan være verdt å satse på, til tross for at du mangler erfaring.

Hvordan kan du enkelt bygge opp referanselisten din?

I slutten av mai 2017 vil du som har en leietaker profil hos Hybelrating få mulighet til å laste opp referanser til din profil. Utleiere som har profil hos oss vil også kunne sende referanser direkte til din profil, slik at dere slipper prosessen med å sende mailer, laste ned og laste opp referanser. Når du ønsker å leie hos noen i fremtiden gir du de bare linken til din profil, istedenfor å skrive søknad etter søknad. Å lage seg en profil hos oss er helt gratis.

 


Avsluttningsvis oppfordrer vi alle leietakere til å legge igjen vurderinger når et leieforhold avsluttes. En vurdering er din referanse til utleieren.
Dette gjør det enklere for deg og andre leietakere å finne en god utleier i fremtiden.